پزشکی وعلوم تجربی

پزشکی ،علوم تجربی،داروها،زیست شناسی و...

پزشکی وعلوم تجربی

پزشکی ،علوم تجربی،داروها،زیست شناسی و...

۱۰ توصیه ضد سرطانی

میزان ابتلا به سرطان مدام در جهان در حال افزایش است، در حالی که با تغییر دادن برخی‌ عادت ‌ها می ‌توانید از ابتلا به آن پیشگیری کنید.

1- سیگار را ترک کنید.

کشیدن سیگار نه تنها می ‌تواند احتمال ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد، بلکه سبب ابتلا به سرطان دهان ، کلیه و پانکراس (لوزالمعده) نیز می شود.

اگر آماده نیستید که سیگار را برای همیشه ترک کنید، حداقل میزان مصرف خود را در طول روز کاهش دهید تا خطر ابتلا به انواع سرطان ‌ها کاهش یابد.

2- مصرف غلات را افزایش دهید.

مصرف 2 واحد یا بیشتر غلات غنی و کامل در طول روز می ‌تواند تا 40 درصد احتمال ابتلا به سرطان پانکراس و 50 درصد احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد.

بررسی ‌ها همچنین حاکی از این موضوع است که فیبر موجود در غلات می ‌تواند از شما در برابر ابتلا به سرطان کولورکتال حفاظت کند.

3- وزن ‌تان را پایین بیاورید.

بررسی‌ ها نشان داده بین اضافه وزن و ابتلا به 6 نوع سرطان متفاوت از جمله سرطان پستان و کولون (روده) رابطه نزدیکی وجود دارد. در ضمن جالب است بدانید افراد چاقی که به سرطان مبتلا می‌ شوند، کمتر از سایرین به درمان ‌ها جواب می ‌دهند.

ورزش

4- ورزش کنید.

ورزش کردن نه تنها به کنترل وزن ، بلکه به پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان‌ ها هم کمک می‌ کند، حتی تا حدی می‌تواند برای افرادی که نمی ‌توانند سیگار شان را ترک کنند هم مفید باشد.

5- مصرف آنتی ‌اکسیدان‌ ها را افزایش دهید.

مصرف میوه و سبزیجات نه تنها به کنترل وزن کمک می‌ کند، بلکه به دلیل فیتوکمیکال‌ ها و آنتی‌ اکسیدان‌ هایی که دارند می ‌توانند از ابتلای فرد به سرطان هم پیشگیری کنند. توصیه‌ ی ما به شما این است که تنوع را رعایت کنید و میوه و سبزیجات با رنگ ‌های مختلف را مصرف کنید.

بررسی‌ ها نشان داده مصرف بروکلی و کلم‌ پیچ می ‌تواند از ابتلا به سرطان کولون پیشگیری کند.

مصرف گوجه فرنگی هم برای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده و پانکراس مفید است.

6- سیر بخورید.

گر چه مصرف سیر و پیاز سبب می‌ شود دهان شما بوی بدی بدهد، اما تحقیقات نشان داده ات که سبزیجات این خانواده می‌ تواند احتمال ابتلا به سرطان مغز استخوان، تخمدان، کلیه و... را کاهش دهد.

7- از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید.

مواجهه ی طولانی ‌مدت با نور آفتاب می ‌تواند احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. بر خلاف تصورات عمومی برنزه کردن چه به روش طبیعی و چه سولاریوم بی‌ خطر نیست.

سعی کنید هر روز هر گاه قرار است از منزل خارج شوید ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کنید و اگر برای طولانی مدت بیرون می ‌مانید، عرق کردید یا به شنا رفتید، هر چند ساعت یک بار کرم خود را تجدید کنید.

- تخم‌ مرغ بخورید.

بررسی ‌های اخیر پژوهشگران نشان داده است که مصرف تخم‌ مرغ می‌ تواند از ابتلا به سرطان پستان پیشگیری کند.

محققان می ‌گویند زنانی که در هفته 6 عدد تخم ‌مرغ مصرف می ‌کنند، 44 درصد در مقایسه با زنانی که 2 عدد یا مقدار کمتری در هفته تخم ‌مرغ می ‌خورند، به سرطان پستان مبتلا می‌ شوند.

دلیل این موضوع نیز وجود ماده ‌ای به نام کولین(Choline) در زرده ی تخم ‌مرغ است.

9- الکل ننوشید.

با این که این مورد دغدغه ی کشور ما نیست، اما جالب است بدانید که بررسی‌ های فراوانی نشان داده است که نوشیدن الکل می ‌تواند احتمال ابتلا به سرطان مغز و گردن، استخوان، کبد و کولون را افزایش دهد.

همچنین رابطه ی نزدیکی بین مصرف الکل و ابتلا به سرطان پستان در زنانی که تحت هورمون درمانی جایگزین قرار دارند، یا زمینه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، وجود دارد.

10- ویتامین D مصرف کنید.

درست است که مصرف این ویتامین نمی ‌تواند از ابتلا به همه ی سرطان ‌ها پیشگیری کند، اما طبق بررسی‌ ها می ‌تواند احتمال ابتلا به سرطان پستان و کولون را کاهش دهد.

ویتامین D در نور آفتاب و برخی ماهی‌ های چرب وجود دارد.

منبع: ریدرزدایجست - سلامتیران

کاهش ناراحتی های معده و گوارشی

درد شکم

نشانه زخم پپتیکی درد بسیار زیاد در قسمت بالای شکم می باشد.

درد زخم معده معمولا یک ساعت بعد از خوردن غذا و گاهی نیز در طول شب ایجاد می شود.

درد زخم دئودنال(روده)، معمولا هنگامی که معده خالی است، به وجود می آید. درد با خوردن غذا مخصوصا با نوشیدن شیر ، از بین می رود. گاهی نیز ممکن  است در مدفوع خون دیده شود.

معمولا بیماران در تابستان و زمستان می توانند، آرامش داشته باشند. در بهار و پاییز به دلیل زیاد بودن آلرژی، درد هم بیشتر می شود.

زخم دستگاه گوارش در اثر مصرف برخی داروها، مسمومیت های غذایی ، بیماری عفونی، نقرس، استرس و بیماری های عصبی ایجاد می شود.

اگر شما داروهای آنتی اسید مصرف می کنید، اما هنوز معده درد دارید، باید چه کنید؟

معده شما به دلیل آن که هنوز دارو بر آن اثر نکرده است، اسید بیشتری را تولید می کند. لذا، این زخم با استفاده از روش طبیعی می تواند درمان شود. این روش عبارت است از: خوردن مواد مجاز در رژیم غذایی به همراه ویتامین های ضروری. با این روش درمان، تولید اسید در معده کم می شود. رژیم غذایی کم نمک نیز می تواند به بهبود زخم و کاهش اسید معده کمک کند.

برخی از افراد مبتلا به زخم پپتیک، می توانند هر غذایی را که تمایل داشته باشند، بخورند.

اما برخی دیگر با خوردن بعضی غذاها دچار سوزش قلب (ترش کردن غذا) می شوند و این افراد باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کنند. این رژیم شامل پرهیز از مصرف غذاهایی است که موجب ناراحتی معده و افزایش اسید معدی می شوند که اثرات حاصله از درد معده نظیر، سوزش قلب جلوگیری می کند (جدول پایین).

این رژیم برای افرادی که دچار مشکل برگشت غذا، زخم مری، بیماری های مری، زخم دستگاه گوارش، سوء هاضمه و بیماری های معده هستند، به کار برده می شود.

* در این رژیم، میوه ها و سبزیجات خام، در هفته های اول حذف می شود، زیرا بسیاری از آن ها موجب ناراحتی می شوند.

* در اغلب بیماران مبتلا به زخم دستگاه گوارش دیده شده است که مصرف کردن سیب زمینی، نارنج و موز موجب ناراحتی و درد نمی شود و قابل تحمل می باشد.

* تمام میوه های ترش، مخصوصا مرکبات، باید حذف شوند.

* بیماران قادر به هضم غذاهای چرب نمی باشند، زیرا این غذاها بر روی معده و کبد اثر می گذارند.

دستگاه گوارش

توصیه هایی که به کاهش برگشت غذا(ترش کردن غذا) کمک می کند، عبارت است از:

1- خوردن 3 وعده غذای کم حجم و 3 میان وعده در روز. این امر از گرسنگی و بیش خواری جلوگیری می کند.

2- کم خوری و خوب جویدن غذا.

3- خوردن غذاهایی که دارای فیبر می باشند، مخصوصا میوه ها و سبزیجات.

4- داشتن آرامش هنگام غذا خوردن و قبل و بعد از آن.

5- نشستن در هنگام غذا خوردن و یک ساعت بعد از آن.

6- پرهیز از خوردن غذا، 3 ساعت قبل از خوابیدن. خوردن غذا قبل از خوابیدن باعث ترشح اسید معده در طول شب می گردد.

7- غذاهای کم چرب را مصرف کنید.

8- غذاهای تند و سرخ شده را اصلا مصرف نکنید.

9- از مصرف قهوه و نوشابه ها جدا خودداری کنید. مرکبات، گوجه فرنگی و شکلات نیز ممکن است موجب ناراحتی گردند، لذا از خوردن آن ها نیز خودداری کنید.

10- منابع خوب پروتئینی را در وعده های غذایی خود وارد کنید. این منابع شامل، شیر، گوشت، تخم مرغ ، پنیر و غیره می باشد.

11- از مصرف غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد اجتناب کنید.

12- نوشیدن 8 - 6 لیوان آب در روز لازم است.

13- در هنگام غذا خوردن آب ننوشید. نیم ساعت قبل از غذا و یک ساعت بعد از غذا مجاز به نوشیدن آب می باشید.

14- سیگار کشیدن را ترک کنید.

15- ماساژدادن روزانه، تنفس عمیق و ورزش یوگا نیز بسیار مفید است.

غذاهای پیشنهاد شده غذاهایی که ممکن است موجب ناراحتی گردند

نان و غلات 6 تا 11 واحد در روز

غلات و نان کامل یا غنی شده

جو، ماکارونی

کیک و نان ها و بیسکویت هایی که از چربی کمی ساخته شده اند

نان و غلات

کیک و نان ها و بیسکویت هایی که از چربی کمی ساخته شده اند  نان و غلات

نان ها و غذاهای صبحانه ای که از چربی زیادی درست شده اند

بیسکویت هایی که دارای سبوس می باشند

میوه های خشک

سبوس

 

سبزیجات 3 تا 5 واحد

تازه، یخ زده و کنسرو شده

 

سبزیجات

سبزیجات خام

سبزیجات نفخ زا، از قبیل: بروکلی، ذرت، پیاز، کلم، گل کلم، خیار، فلفل سبز و شلغم

سبزیجات آماده شده در روغن

گوجه فرنگی و ترکیبات آن

 

میوه جات 2 تا 4 واحد

تازه، یخ زده و کنسرو شده

آب میوه(درصورت تحمل)

میوه جات

لیمو، گریپ فوروت ، پرتقال، نارنگی، انجیر،  آناناس و خرما

آب میوه مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت، و آب آناناس

شیر و لبنیات 2 تا 3 واحد

شیر و لبنیات کم چرب یا بدون چربی

پنیر کم چرب 

شیر و لبنیات

شیر پُرچرب و شیر شکلات

کره

خامه

پنیر با طعم های تند

گوشت ها 2 تا 3 واحد

تمام گوشت های کم چرب

مرغ بدون پوست

ماهی تازه، یخ زده و کنسرو شده در آب

تخم مرغ ( محدود شود به 3 تا 4 زرده تخم مرغ در هفته)

کره بادام زمینی

کیک های دارای سویا

لوبیا و نخود آماده بدون روغن

گوشت ها

سوسیس و کالباس

گوشت پر چربی، مرغ و یا ماهی سرخ شده

لوبیا و نخود آماده شده در روغن زیاد

آجیل ها و مغزها

چربی ها و میان وعده ها (بهتر است کمتر مصرف شود)

مایونز کم چرب و یا بدون چربی

سس های سالاد کم چرب

شکر، شربت، عسل، مربا، ، آبنبات های سفت

آب میوه، ژلاتین، دسرهای بدون چربی

کیک و یا شیرینی های برنجی  

چربی ها و میان وعده ها

سس های سالاد پُرچرب

چیپس، سیب زمینی سرخ شده ، ذرت بوداده ی کره ای

کیک ها، شیرینی ها و پیراشکی

آبنبات های نارگیلی، شکلاتی یا کرمی

تمام شیرینی های دارای آجیل، نارگیل و یا میوه

سوپ های خامه ای

شکلات

غذاهای دیگر

نمک، فلفل، بعضی ادویه ها، خردل و سرکه

تمام نوشابه های بدون گاز

غذاهای دیگر

نوشابه های گازدار

قهوه و چای

 سیر، فلفل تند، سس های تند

ترشی

 

درمان های طبیعی

* درمان با شیره بادام

شیره بادام شیرین با مقدار اسید زیادی ترکیب می شود و پروتئین با کیفیت بالا می سازد.

* درمان با شیر بُز

شیر بز هم دارای فایده بسیار زیاد برای درمان زخم های گوارشی می باشد.

* درمان زخم پپتیکی توسط موز

موز یکی از بهترین درمان ها برای این بیماری می باشد. موز، اسید معده را خنثی می کند و سوزش را به وسیله پوشاندن غشای معده کم می کند. شما می توانید 2 عدد موز را به همراه 1 لیوان شیر مصرف کنید.

* درمان با سیب

شب، 15 گرم از برگ های سیب را در 250 میلی لیتر( یک لیوان) آب خیس کنید و صبح، آب آن را بنوشید. اگر شما چند هفته این کار را انجام دهید، درد فروکش می کند. در این روش نیز، آب سیب غشای معده را می پوشاند و درد را می خواباند.

سعی کنید از زندگی خود لذت برید و هر گونه استرس و پریشانی را از خود دور کنید. به مقدار کافی استراحت کنید و بخندید زیرا خنده، بر هر درد بی درمان دواست. 

 

مریم سجادپور- کارشناس تغذیه
ادامه مطلب ...

آشنایی با انواع تالاسمی

1- آلفا تالاسمی:

به افرادی که سنتز پروتئین آلفا در هموگلوبین آن ها به اندازه کافی نمی باشد، مبتلا به آلفا تالاسمی می گویند. این بیماری به طور شایع در آفریقا، خاورمیانه، هند، جنوب شرقی آسیا، جنوب چین و به میزان کمتر در مدیترانه وجود دارد.

چهار نوع تالاسمی آلفا وجود دارد که به انواع خفیف تا شدید درجه بندی می شوند:

حامل خاموش:

این حالت عموماً هیچ گونه مشکلی ایجاد نمی کند، زیرا کمبود پروتئین آلفا به قدری ناچیز و کم است که عملکرد طبیعی هموگلوبین را نمی تواند تغییر دهد. به این افراد حامل خاموش می گویند، زیرا تشخیص بیماری در آن ها مشکل است.

ما زمانی به تشخیص حامل خاموش می رسیم که کودک ظاهر طبیعی دارد، ولی حامل هموگلوبین H است یا خصیصه آلفا تالاسمی را دارا می باشد.

نوع Trait یا خفیف و ملایم:

در این نوع تالاسمی، کمبود پروتئین آلفا بیشتر مشهود است و افراد گلبول های قرمز کوچک تری دارند، البته به همراه یک آنمی خفیف، هر چند تعداد زیادی از افراد بدون علامت می باشند. پزشک معمولاً آن را با کم خونی ناشی از فقر آهن اشتباه می گیرد و بیمار را تحت درمان با آهن قرار می دهد که متاسفانه  بیمار هیچ گونه پاسخی به درمان نمی دهد.

هموگلوبین H:

در این حالت نقص پروتئین آلفا بسیار بزرگ تر است و باعث آنمی شدید و مشکلات متعدد دیگر از جمله بزرگی طحال، تغییر شکل استخوان و خستگی می شود که این به علت باقی ماندن پروتئین بتا در گلبول قرمز و تخریب آن می باشد.

هیدروپس فتالین یا آلفا تالاسمی ماژور:

در این حالت هیچ ژنی مربوط به آلفا در DNA وجود ندارد که این امر باعث می شود در جنین گاما گلوبین تولید شود که باعث غیرطبیعی شدن هموگلوبین می شود. به این نوع هموگلوبین که حاوی پروتئین گاما می باشد، هموگلوبین بارت گویند.

بسیاری از این بیماران در هنگام جنینی و یا مدت کوتاهی پس از تولد خواهند مُرد.

در تعداد بسیار کمی از موارد که این بیماری قبل از تولد کشف می شود، در حقیقت تعویض خون جنین اجازه می دهد که جنین متولد شود، ولی ادامه زندگی او مستلزم یک تعویض خون مداوم در طول زندگی و مراقبت های سخت پزشکی است.

تالاسمی

2- بتا تالاسمی

افرادی که هموگلوبین آن ها نمی تواند پروتئین بتا را به اندازه کافی تولید کند، مبتلا به بتا تالاسمی می شوند. این بیماری در نژاد مدیترانه مانند ایتالیایی ها و یونانی ها و همچنین در شبه جزیره عربستان، ایران، آفریقا، جنوب شرقی آسیا و جنوب چین دیده می شود.

سه نوع بتا تالاسمی وجود دارد که طیف بیماری از خفیف تا شدید گسترده می باشد:

تالاسمی مینور یا تالاسمی Trait

در این شرایط کمبود پروتئین بتا به اندازه ای نیست که در عملکرد طبیعی گلبول قرمز خللی وارد کند. شخص مبتلا به تالاسمی مینور هیچ گونه مشکلی خاصی ندارد و فقط حامل ژن تالاسمی می باشد. مانند آلفا تالاسمی مینور، پزشکان، بتا تالاسمی مینور را نیز با آنمی فقر آهن( به دلیل وجود گلبول های قرمز کوچک) اشتباه می گیرند و بیمار را روی درمان آهن می گذارند.

تالاسمی اینترمدیا یا متوسط

در این شرایط کمبود پروتئین بتا به اندازه ای هست که بتواند ایجاد مشکل کند که با کم خونی نسبتاً شدید و تغییر شکل استخوان و بزرگی طحال همراه است. به هر حال محدوده گسترده ای از نظر شدت علایم در این بیماری وجود دارد و در بعضی مواقع مرز بین تالاسمی اینترمدیا(البته در نوع شدید آن) و تالاسمی ماژور مبهم و غیر قابل تشخیص است. در این مورد عاملی که در تصمیم گیری به ما کمک می کند، مقدار خون تعویضی است و بیمارانی که به تعویض خون زیاد نیاز دارند، جزء تالاسمی ماژور رده بندی می شوند. عموماً صحبت بر آن است که بیماران مبتلا به نوع اینترمدیا تنها برای بهبود و اصلاح کیفیت زندگی به تعویض خون نیاز دارند، نه برای ادامه زندگی و زنده ماندن.

تالاسمی ماژور یا آنمی کولی

فرم شدید این بیماری است که علایم آن در دو سال اول زندگی با رنگ پریدگی، عدم رشد، بی اشتهایی و تحریک پذیری ظاهر می شود.

برای جبران کمبود یا فقدان هموگلوبین سالم، به بیماران مبتلا به تالاسمی، مکرراً خون تزریق می نمایند. در اثر تزریق مداوم خون، آهن در بدن این بیماران تجمع می یابد و موجب تخریب بافت ها وارگان های داخلی آن ها می شود. قلب، کبد، لوزالمعده و غدد جنسی در این بیماران بیشترین آسیب ناشی از تجمع آهن را تحمل می نمایند. به منظور جلوگیری از تخریب بافت های این بیماران از داروهای چنگک کننده آهن استفاده می کنند. در دسترس ترین داروی این بیماران دفروکسامین با نام تجاری دسفرال است. تلاش برای یافتن یک داروی خوراکی جایگزین که فاقد عوارض جانبی شدید باشد، همچنان ادامه دارد. 

لادن گیاهی - دانشجوی دکترای تغذیه

دنیای تغذیه

یافته‌ های محققان درباره پوسیدگی دندان

مقایسه یک تحقیق ایرانی و برزیلی درباره علاقه مادر و کودک به شیرینی 

شیرینی، پوسیدگی دندان

بیشتر بچه ‌ها عاشق شیرینی و شکلا‌ت ‌هستند و پدر و مادرها هم برای شاد کردن فرزندان ‌شان گه گاه به‌ آن ها شیرینی‌ و شکلات می ‌دهند. کمتر بچه‌ ای پیدا می ‌شود که حاضر باشد از چشمک این خوراکی ‌های خوشمزه صرف ‌نظر کند. به تازگی نتایج برخی مطالعات محققان ایرانی نشان داده است که میزان علاقه به شیرینی بر میزان پوسیدگی دندان‌ های مادر و کودکان بی ‌تاثیر بوده و از سوی دیگر، سن مادر و میزان تحصیلات او و همچنین دختر یا پسر بودن فرزند او نیز بر میزان علاقه به شیرینی تاثیرگذار است.

در این مطالعه ی جالب که در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران انجام شده، محققان تلاش کردند کودکان پیش دبستانی و مادران ‌شان را از نظر علاقه به شیرینی ‌ها و میزان پوسیدگی دندان مورد بررسی قرار دهند.

با این هدف 120 زوج کودک پیش دبستانی و مادران آن ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. این کودکان از مراکز دولتی، غیردولتی و دخترانه و پسرانه انتخاب شده بودند.

سپس محققان برای بررسی میزان پوسیدگی دندان‌ ها در این مادران و کودکان تلاش کردند تعداد دندان ‌های پوسیده، کشیده شده و پُر شده(ترمیم شده) را در دهان هر یک از مادران و کودکان بشمارند. این شاخص در علم دندانپزشکی به اختصار DMFT نامیده می‌ شود. از سوی دیگر محققان تلاش کردند میزان علاقه مادران و کودکان پیش دبستانی را به مواد قندی بسنجد. برای این کار پنج فلاسک چای آماده شد که چای درون آن به غلظت ‌های گوناگون شیرین شده بود. سپس از مادران خواسته شد که یک لیوان از هر یک از چای‌ ها بنوشند و سپس نظرشان را اعلام کنند که به کدام چای شیرین بیشتر علاقه داشته ‌اند. چایی که شیرین ‌تر بوده است و یا چایی که درجه شیرین شدنش کمتر بوده است؟ سپس این مراحل برای کودکان نیز تکرار شد.

نتایج این مطالعه نشان داد که میزان علاقه مادر به شیرینی با میزان علاقه فرزندش به شیرینی شباهت ندارد. همچنین میزان علاقه مادر به شیرینی بر میزان سلامت دندانی او بی‌ تاثیر است و میزان علاقه کودک به شیرینی نیز بر میزان پوسیدگی دندان ‌هایش تاثیری ندارد.

نتایج یک تحقیق برزیلی

پیش از این نیز مطالعه‌ ای مشابه در گوشه ‌ای دیگر از دنیا نیز انجام شده بود. این تحقیق در سال 1988 در کشور برزیل انجام شده و در سال 2001 به چاپ رسیده است. در این مطالعه محققان برزیلی تلاش کردند ارتباط میان علاقه به شیرینی و پوسیدگی دندانی را در گروه‌ های دو نفره مادر و فرزند بسنجند. در این مطالعه 298 جفت مادر و کودک برزیلی مورد بررسی قرار گرفتند که کودکان 4 تا 5 ساله بوده و از مهد کودک ‌های دولتی انتخاب شده بودند.

در این مطالعه نیز از مادران و کودکان خواسته شد چای شیرین با غلظت‌ های شیرین کننده متفاوت را نوش جان کنند و خوشمزه ‌ترین چای را انتخاب کنند.

جالب اینجا است که نتایج مطالعات محققان برزیلی برخلاف نتایج به دست آمده از سوی محققان ایرانی بود. نتایج محققان برزیلی نشان داد که علاقه مادران به شیرینی با علاقه فرزندان‌ شان به مواد قندی در ارتباط است یعنی اگر مادری به شیرینی‌ ها علاقه بیشتری نشان می ‌داد فرزندش نیز به همان نسبت بیشتر عاشق خوردن شیرینی بود. از سوی دیگر علاقه مادران و فرزندان برزیلی به شیرینی به طور مشخص با میزان پوسیدگی دندانی در ارتباط نبود.

محققان چه می ‌گویند؟

شما تصور می ‌کنید چرا علاقه کودکان برزیلی به شیرینی مشابه‌ مادران‌ شان است ولی این مطلب در مورد کودک ایرانی این چنین نیست؟ محققان تلاش کرده ‌اند دلایل این تفاوت را کشف کنند. یکی از دلایل احتمالی، تفاوت فرهنگی در الگوی غذایی مناطق مورد بررسی است. پژوهش محققان برزیلی در شهر مارینگای برزیل صورت گرفته است؛ شهری که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان شکر و نیشکر در جهان است. شکر در این شهر به میزان زیادی در دسترس است و مصرف بالایی نیز دارد. سرانه ی مصرف شکر در برزیل در سال حدود 44 تا 45 کیلوگرم است. اگر مادران در سال‌ های اولیه زندگی به طور متناوب به فرزندان خود مواد و خوراکی ‌های شیرین بدهند، کودک آن ها به خوردن خوراکی‌ های بسیار شیرین علاقه پیدا می ‌کند. از سوی دیگر محققان اعتقاد دارند علاقه به طعم شیرین، حسی تغییرپذیر است. این علاقه می ‌تواند روز به روز تغییر کند یا در زمان ‌های گوناگون یک روز یا در مورد غذاهای متعدد و با وجود مشکلات و فشارهای اجتماعی خاص متفاوت باشد. علاقه به مصرف شیرینی می‌ تواند بر اثر عوامل ژنتیکی نیز تغییر کند.

مثلث پوسیدگی دندان

کلا تغذیه در مثلث پوسیدگی دندان، یکی از اضلاع مثلث را تشکیل می‌ دهند. پوسیدگی دندانی را شاید بتوان شایع ‌ترین بیماری مردم دنیا دانست که به ویژه در سال‌ های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. تغییر عادات غذایی مردم دنیا و افزایش مصرف مواد قندی از دلایل اصلی افزایش میزان پوسیدگی در سراسر دنیا است. نباید فراموش کرد که مادران قوی‌ ترین عامل تعیین ‌کننده الگوی مصرف مواد قندی برای فرزندان‌ شان هستند و اگر از ابتدا پایه ‌های این دیوار کج نهاده شود باید انتظار داشت که الگوی تغذیه کودک غلط ساخته شود. اگر مادران از همان ابتدا تلاش کنند که موادغذایی سالم را در اختیار فرزندان ‌شان قرار دهند، می‌ توان انتظار داشت که کودکان در آینده دندان‌ های سالم ‌تری داشته باشند؛ چرا که مهم ‌ترین راه مقابله با پوسیدگی دندان، پیشگیری از آن است و مهم ‌ترین روش ‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ های کودکان شامل تعیین عادات غذایی صحیح، رعایت بهداشت دهان و استفاده از مواد مسدود کننده شیارها و استفاده از فلوراید است.

این روزها تبلیغات تلویزیونی، خوردن شیرینی، شکلات، چیپس و پفک را تشویق می‌ کنند. این تبلیغات می ‌تواند در ذهن کودکان اثر پُررنگی بر جای بگذارد و بر الگوی تغذیه آن ها اثر چشمگیری بر جای بگذارد. به نظر می ‌رسد برنامه‌ ریزان حوزه سلامت در رسانه ها باید تلاش کنند برنامه‌ هایی برای ارتقای سلامت بهداشت دهان و دندان و الگوی تغذیه برای مادران و کودکان تدارک ببینند. متخصصان تغذیه کودک تاکید می‌ کنند که کودکان باید در شش ماه اول زندگی از شیر مادر استفاده کنند و پس از آن، بدون هیچ ماده افزودنی و شیرین‌ کننده از شیر یا سایر نوشیدنی ‌ها استفاده کنند. 

دکتر گلرخ ثریا - هفته نامه سلامت

ادامه مطلب ...

قرص های چربی سوز چگونه باعث کاهش وزن می شوند؟

قرص های چربی سوز چگونه باعث کاهش وزن می شوند؟ 

 

 

 

قرص های چربی سوز اغلب دارای کافئین و افدرین هستند و براساس این دو ماه باعث افزایش مصرف کالری می شوند.

افدرین (EPHEDRINE) باعث انبساط (باز شدن) ریه ها می شود و بعنوان دارو در بیماری آسم و سرماخوردگی تجویز می شود. این ماده باعث افزایش اکسیژن رسانی به خون می شود. هنگامی که مقدار اکسیژن در خون بیشتر باشد، انرژی بیشتری در سلول ها تولید می شود ، یعنی انرژی بیشتری می سوزد.

همچنین ضربان قلب و فشار خون را افزایش می دهد و باعث گرم شدن بدن در حین ورزش می شود. باعث کاهش اشتها می شود و مانند یک دیورتیک عمل می کند ، یعنی باعث افزایش دفع ادرار می شود.

 اگر شما آسپرین یا یک نوع داروی قلبی یا نوع دیگری از داروی ضد آسم (غیر از افدرین) را مصرف می کنید، یا اینکه نسبت به کافئین حساسیت دارید، نباید از قرص های چربی سوز استفاده کنید، زیرا باعث نامنظم شدن ضربان قلب، مشکل شدن تنفس و بروز حملات دردناک می شود.

کافئین به همراه افدرین باعث افزایش تولید گرما در بدن می شوند. تحقیقات نشان داده اضافه کردن آسپرین به مواد حاوی کافیئن و افدرین، تولید گرما را بیشتر می کند. هنگامی که دمای قسمت مرکزی بدن افزایش یابد، شما به طور خودکار انرژی بیشتری می سوزانید.

داروهای چربی سوز به علت کاهش سریع وزن، خیلی استفاده می شوند ، ولی باید بگویم که بعضی افراد به این داروها خوب پاسخ نمی دهند. اگر شما آسپرین یا یک نوع داروی قلبی یا نوع دیگری از داروی ضد آسم (غیر از افدرین) را مصرف می کنید، یا اینکه نسبت به کافئین حساسیت دارید، نباید از قرص های چربی سوز استفاده کنید، زیرا باعث نامنظم شدن ضربان قلب، مشکل شدن تنفس و بروز حملات دردناک می شود.

پس در مصرف اینگونه داروها احتیاط کنید و از مصرف بی رویه و خودسرانه آنها اجتناب کنید و تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه این داروها را مصرف کنید.

نیره ولدخانی-کارشناس تغذیه

www.tebyan.com