پزشکی وعلوم تجربی

پزشکی ،علوم تجربی،داروها،زیست شناسی و...

پزشکی وعلوم تجربی

پزشکی ،علوم تجربی،داروها،زیست شناسی و...

تغذیه قلب و گردش خون در بیماری های قلبی

تغذیه قلب و گردش خون در بیماری های قلبی 

 

بیماری رگ های قلب(عروق کرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره ی عروق قلب است که با مسدود شدن کامل رگ ، درد و سکته قلبی بروز می کند .

روش های مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :

1 ) پایین نگاه داشتن سطح فشار خون

2 ) دریافت رژیم غذایی کم چربی

3 ) کاهش وزن اضافی

4 ) ترک سیگار

طی تحقیقات اخیر، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی،تغذیه نادرست اعلام شده است .

کسانی که یک بار دچار سکته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سکته دارند باید از مواد زیر که برای بروز بیماری های قلبی خطرزاست پرهیز کنند . 

 

1 ) روغن های اشباع و کلسترول 

 روغنهای اشباعشده ،خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است.

این روغنها : روغن جامد حیوانی -  کره-روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند که تا حد امکان باید کمتر مصرف شوند .

*پس خوردن گوشت قرمز فقط 3 بار در هفتهبرای افرادی که دارای  چربیخون هستند به میزان کم،مجاز است .

*لبنیات خیلی کم چربی مصرف شود . ماست و شیر 5/1 % چربی

*از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و کباب های کوبیده که پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، کله پاچه و سیرابی پرهیز کنید .

2 ) نمک

مصرف آن به 4-3 گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید 2 تا 3 قاشق مربا خوری نمک راروزانه به همراه غذا مصرف کنید .

*نمک را سر سفره نیاورید

*از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفک ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری کنید .

3 ) کلسترول

در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، کلیه گوسفند،قلب ،‌امعاء و احشاء و میگو وجود دارد که مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .

4 ) قندهای ساده

مثل شکر ، قند و شیرینی کمتر مصرف شود .

5 ) تخم مرغ

به 3 عدد در هفته محدود شود . 

چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است: 

سبزیجات و میوه ها :که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند،چربی خون را کاهش می دهند و  احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند.ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزکمک می کنند . (( جوانه گندم - کلم برگ- کلم قرمز-گل کلم- کلم بروکسل- بروکلی - شلغم- چغندر- اسفناج- مارچوبه- لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل کنید .

لبنیات کم چربی:تامین کننده ‌کلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .

نان های سبوس دار:هم حاوی ویتامینB زیاد و هم کاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگک و نان جوی سبوس دار.

حبوبات:تامین کننده پروتئین کافی و کم چربی هستند و املاح زیادی دارند .

روغن های مایع:بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق،روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولاوروغن زیتون روی سالاداست .

ماهی:‌ بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد بایدحداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرفکنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب کاهش چربی های خون می شود و  از رسو ب چربی در دیواره  عروق جلوگیری  می کنند.

قرص های مکمل ویتامینC و کلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنینقرص های مکمل ویتامینE و چربی های امگا 3 نیز باید  طبق دستور مصرف شود .  

 

رژیم غذایی یک روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی

صبحانه : چای و 2 قاشق مربا خوری شکر + پنیر ( پنیر گوسفندی که چربی بیشتری دارد نباشد) + نان  ( 3 تا 4 تکه ) + 1 لیوان شیر کم چربی

ساعت 10 : 1 لیوان آب میوه تازه

ناهار : پلو و مرغ

مرغ پخته با روغن کم ( 1 ران یا 1 سینه کامل)+ 20 قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان کم و در کنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه ‌روغن زیتون + 1 کاسه ماست

عصرانه : چای و 1 حبه قند،2 تا 3 عدد میوه

شام : ماهی به صورت کباب شده در فر ( یا با روغن خیلی کم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با1 تا 2 تکه نان سبوس دار

قبل از خواب : 1 لیوان شیر ولرم

نکات مهم :

1 ) ورزش های ملایم و پیاده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان کمک می کند،سعی کنید هر روز پیاده روی و نرمش کنید .

2 ) از استرس های خود بکاهید .

3 ) اگر اضافه وزن دارید حتما به مرور وزنتان را کم کنید .

4 ) سیگار نکشید .

5 ) سعی کنید بیشتر از گیاهان تغذیه کنید . میوه ها ، سبزیجات  ، حبوبات و غلات،کلید سلامتی شما هستند .

امیدوارم زندگی شاد و سرشار از سلامتی داشته باشید. 

عاتکه موسوی- کارشناس تغذیه تبیان